2 dagar i Kambodja

Våran "Holiday in Cambodia" lider mot sitt slut. Vi har en dag kvar innan det är dags att flyga vidare mot Singapore där Tuk-tukförarnas visslanden kommer bli ett minne blott. Kambodja blev en positiv överraskning med både goda och dåliga sidor, innan vi åkte hit blev vi varnade av ett par för allt hemskt Kambodja hade, som tur var lyckades vi hoppa över allt sånt :)

Nu är vi tillbaka i Phnom Penh (huvudstaden) som vi ska flyga ifrån. Vi tog oss hit med nattbuss (variant "ligga ner" som den hette) bussen såg ut som ett vrak, kunde varit ifrån Vietnamkriget med lite stänk ny målarfärg gult på 80-talet. Bussen var dock helt okej och vi sov nästan igenom hela resan. Mycket tack vare att vi besökt Angkor wat och dess kringliggande tempel klockan 5 samma morgon.


Angkor var en spännande upplevelse. Vi gick upp som sagt innan 5 för att bli hämtade av våran tuktuk-chaufför som skulle köra oss och guida oss hela dagen. Vi gasar på i mörkret för att komma fram till en gammal stenbro som vi följer i ca 1km med ficklampor som hjälp. Väl framme vid soluppgångsfotografiområdet möts vi av kanske 2000 till morgonglada turister. Efter att jag blivit någorlunda ägd av Japanen bredvid mig med sitt stativ och systemkamera för flera tusen, i att ta kort så bestämmer vi oss för att ta våran 8megapixlar Canon och kila föra alla in i templet.
Angkor Wat vid gryningen.

Vi var inte de enda turisterna.

Södra ingången till Bayon, Simon står med  de goda gudarna.

Många fina detaljer på templen.

Elefant terrassen.

Ser ni den leende kvinnan mellan rötterna? 

Naturens styrka.

Dagen slutade med att vi var ömma i fötterna efter att kikat på gammal sten och jungel samt brottats med turister i 8 timmar så vi tuktukade oss hem till vårat guesthouse och la oss i poolen resten av dagen.

Idag däremot har vi gått in i den mörkare historien av landet då vi besökt ett massgravs/avrättningsplats område som användes av Pol Potts och hans röda khmerer under 1975-79. Under dessa fyra år mördades 3 miljoner av den dåvarande 8 miljoner befolkningen, mer än en tredjedel. På platsen vi var idag avrättade man 300 personer per dag med hemska metoder. Vi gick runt med hörlurar där de berättade historien om det hela samtidigt som man var tvungen att parera och se upp var man tog sina steg så man inte gick på några skelett. Det var en hemsk men lärorik upplevelse.

Simon är redo för mörk historia.

En liten del utav utgrävningar, flera av massgravarna ligger orörda.

Nu ska vi se om vi kan sova inatt eller om man drömmer mardrömmar. Man får hoppas att man drömmer om semlorna som närmar sig om 4 dagar, det vore ju inte första gången i sånna fall ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0