Kinabatang river

Nu har vi varit 3 dagar i djungeln längs floden Kinabatang och ojojoj så många djur vi har sett! Vi kom fram till floden efter 2,5 timmes bilfärd genom ändlösa plantager av palmolja-palmer och Simon som ständigt påminde Malin om vilka bestar till krokodiler som gömmer sig i floden, väl framme så skuttade vi i en liten båt som tog oss bort till våran lodge där vi skulle bo. Efter lite snabbt och stabilt risintag så begav vi oss ut på floden med våran guide och ackompanjerade av 2 tyskor och en engelska. Förutom en härlig solnedgång såg vi bla orangutanger, en liten liten krokodil, apor av typerna long-tailed macaque, proboscis monkey (näsapor) och silver langur. När solen höll på att skymma så dök tillslut vårat stora mål fram, Borneos pärla, Pygméelefanterna upp. Måste tillägga att vi såg många härliga fåglar  också, bla alla hornbills förutom två sorter och tre sorters Kingfisher.

Bild 

Redan första turen var en succé så vi kunde glatt röra oss tillbaka med båten för att köra dagens risrätt nummer två. Dagen var dock inte slut än för när mörkret lägger sig så kommer många djur fram. Guiden hade givit förhoppningar att det inte var helt ovanligt att se Leopardkatten i mörkret så Simon var exalterad som ett barn i en godisbutik under hela turen, det var dock han som tillslut lyckades hitta två reflekterande ögon stirrandes på honom mitt i natten och vid det tillfället tror jag hans hjärta slog högre än fantomens djungeltrummor av spänning. Det visade sig att det var ett annat djur som kallas Civet, vilket var lite synd men det var bra ändå. Turen fick bjuda på lite fåglar, spindlar och skorpioner istället.


Dag två så blev det att vid 6 på morgonen ge sig ut på floden igen. Alla var måttligt gäspiga men spända av förväntan av att se djur av alla sorter. Det första vi såg var ett rådjur! Den som blev mest exalterad av detta var våran guide Rusty, vi andra tänkte inte mycket på det. Det visade dock sig att det var väldigt unikt att se en sån och det här var andra gången i hela sitt liv han sett en så helt plötsligt blev vi alla väldigt rådjursintresserade, den skuttade dock vidare efter vi puttra närmare och vi begav oss vidare. Massor av apor såg vi i vanlig ordning då de sover uppe i träden nära floden. Sen kom den, en bjässe till krokodil, Malin kröp genast ihop på den lilla båten vi satt men inspekterade gärna den mångtandade besten. Liksom många andra djur tröttnade den på oss och lunkade vidare. På vägen tillbaka för frukost så såg vi en till orangutang som var ute och käka frukost. Vi hörde gibbonaporna i närheten men kunde tyvärr inte få en glimt av dem. Frukosten blev en välbehövlig kompott av nudlar, skönt avbrott ifrån riset. Efter frukosten gav sig vårt sällskap iväg och det blev Simon, Malin och Rusty som tog äventyret vidare. Den här dagen blev något så kolossalt varm men vi gav oss iväg på en tur i djungeln till en sjö där fiskarna "äter" allt de kommer över, stoppade man ner handen så hade de rensat den på död hud under några sekunder. På vägen dit såg vi en del fina fjärilar och fåglar samt lärde oss mer om den lokala floran och faunan, vi har nu hittat våran favoritväxt, den somnar när man tar på den (superskoj). 

Bild

På kvällen så dök det upp två nya äventyrare en kvinna ifrån staterna och en kvinna ifrån Tyskland som senare fick smeknamnet flodhästen av Simon, hon saknade finmotorik och skrämde iväg allt som kom i hennes väg, inte konstigt att vi inte såg mycket nu. Den här turen var trevlig den med men inga orangutanger och inga elefanter samt ytterst lite apor. Värmen hade gjort att alla djuren hade gått in i skogen för skugga vilket gjorde den här turen till en fågelskådning, men det gjorde inte oss något emot. På våran nattvandring var Simon såklart på helspänn. Han hade fortfarande målet att se Leopardkatten trots att han visste att chanserna minimerats tack vare flodhästen som vägrade sluta prata om sina matvanor och afrikaupplevelser. Simon lyckades dock få syn på en uggla som satt och iakttog oss som vi kunde ta kort på. Sen blev det tyvärr inte mycket mer på turen men ugglan var fin! Vi vilke gärna se en slow Laris men han/hon var inte hemma. Morgonen därpå blev en krokodilsightseeing, vi såg 3 krokodiler till av betydande storlek, en som Rusty sa var 6m men den var nog lite mindre. 

Bild

Efter tre härliga djurupplevelse dagar så var det daga för oss att ta bussen tillbaka till Kota Kinabalu. Malin hade givetvis slagits med myggen under resans gång och när hon frågade Simon om han ville räkna hennes myggbett så svarade han "Det är lättare att räkna alla stjärnorna på himlakroppen". Så våra 1,5 dagar här i KK har tampats med Malins myggbett och värmen. Men nu ska vi bege oss till flygplatsen för att flyga vidare till Palawan, Filippinerna. Det ska bli skönt att komma ut till havet och stränderna igen :)

Alla djurbilder får vi lägga upp sen när vi kan föra över dem ifrån kameran

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0